RSS
sobota, 21 sierpnia 2010
nowy blog

zapraszam na nowy blog:

www.katespiehole.blogspot.com

:-)

 

Tagi: nowy blog
22:48, kabkakb
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 sierpnia 2010
Tarta owocowa z twarożkiem

...trwało lato... godzina 19... siedząc na oparciu kanapy, wpatrzona w ekran telewizora, zajadałam się gruszkami... oglądałam wieczorynki :-) minęły lata, oprócz wspomnień pozostał ulubiony smak gruszek... dziś wykorzystałam gruszki jako jeden ze składników letniej tarty z owocami. Przepis na ciasto udoskonalałam wedle uznania, natomiast przepis na krem pochodzi z książki Johna Ayto pt. „A Gourmet's Guide: Food and Drink From A to Z”

 

Ciasto:
(na blaszkę do tarty o średnicy ~25 cm)

  • 210 g mąki pszennej (1 i ½ szkl.)

  • 50 g cukru (¼ szkl.)

  • szczypta soli

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej (pół kostki)

  • 1 jajko

 

Krem twarożkowy:

  • 0.5 kg twarogu do sernika o smaku waniliowym (używam firmy Delfiko)

  • 100 - 200 g białej czekolady

  • 60 ml kwaśnej śmietany (3 duże łyżki stołowe)

  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Rozsyp mąkę, cukier, sól. Masło pokrój w kostki, rozbij jedno jajko. Ze wszystkich składników szybko zagnieć ciasto, w przeciwnym razie możesz otrzymać twardy spód tarty po upieczeniu. Z ciasta uformuj kulkę, zawiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 40 minut.

Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość kilku mm oraz średnicę większą o kilka cm niż blaszka do tarty. Postaraj się, aby ciasto nie przerwało się. Jeśli ciasto będzie za cienkie i zacznie się przerywać w trakcie wałkowania, zagnieć kulkę raz jeszcze i rozwałkuj ponownie. Łatwym sposobem sprawdzenia wielkości warstwy rozwałkowanego ciasta jest odwrócenie blaszki i ułożenie jej nad warstwą placka. Wyłóż blaszkę ciastem (możesz pomóc sobie wałkiem, nawijając delikatnie na niego ciasto). Dociśnij ciasto w brzegach formy, wystające brzegi ciasta zawiń do środka formując grubszy brzeg tarty. Ciasto ponakłuwaj widelcem.

Następnie, rozłóż folię aluminiową na ciasto oraz rozsyp groch na całą powierzchnię. Zapewniasz w ten sposób równomierne pieczenie ciasta bez powstawania pagórków. Piecz 20 minut w temperaturze 200oC. Kiedy brzegi zarumienią się, zdejmij folię z grochem i piecz jeszcze 10 minut. Po upieczeniu – ostudź.

W trakcie pieczenia spodu do tarty możesz przygotować krem. Rozpocznij od rozpuszczenia białej czekolady w garnuszku na małym ogniu. Ubij twarożek aż będzie gładki (max. 2 minuty), dodaj ostudzoną płynną czekoladę. Następnie dodaj kwaśną śmietankę oraz olejek, cały czas ubijając na małych obrotach. Masa ma być jednolita, aksamitna, o smaku waniliowym.

Schłodź ją w lodówce przez co najmniej 10 minut, po czym rozłóż na spód od tarty. Udekoruj owocami wedle uznania.W przypadku takich owoców jak gruszki czy brzoskwinie warto je skropić sokiem z cytryny, żeby zapobiec zbyt szybkiemu ciemnieniu owoców.

Gotową tartę chłodź w lodówce przez minimum godzinę.

 

 
1 , 2